Hizmet ihracatçıları yıl sonu için 125 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledi
Ahmet Bolat ve HİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda hizmet ihracatını kapsayan birimlerin 2022 yılı verileri ve yılsonu hedefleri paylaşıldı.
Bolat, toplantıda yaptığı konuşmada hizmet ihracatını kapsayan şubelerin 2022 yılını tarihi bir başarı ile kapattığını belirterek, geçen yılı 90,3 milyar dolarlık rekor ihracatla kapattıklarını söyledi. 2022 yılında branşın istihdamdaki payının yüzde 56,5, sektörel büyüme hızının ise yüzde 11,7 olduğunu belirten Bolat, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için 125 milyar dolar hizmet ihracatı geliri elde ettiklerini bildirdi.
İlk 3 aylık rakamlara bakıldığında 125 milyar dolarlık hedeflerine ulaşmalarının mümkün olduğunu kaydeden Bolat, hizmet ihracatı kategorisinde yer alan 10 sektörün 2022 bilgilerine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Seyahat branşı ihracatı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 50,8 artışla 41,2 milyar dolara ulaştı. 2023 hedefimiz 56 milyar dolar. Kargo ve diğer kalemleri içeren ulaştırma sektörünün ihracatı 2020’ye kadar artacak” 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 15.4’lük artışla 20 milyar dolar oldu.2023 hedefimiz 28 milyar dolar.Yolcu taşımacılığında bir önceki yıla göre yüzde 135 artışla 16.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılı hedefimiz 21,5 milyar dolar THY ve Pegasus’un bilgilerine baktığımızda bu hedefin biraz daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz.Buradaki sayımız 23 milyar dolara ulaşabilir.
Yazılım ve bilişim hizmetlerinde 2022’de 2,6 milyar dolar ihracat yaptık, 2023 hedefimiz 5 milyar dolar. Sağlık hizmetlerinde 2022 ihracatımız 1.9 milyar dolar, 2023 hedefimizi ise 5 milyar dolar olarak belirledik. Aslında bugün bile 2022 yılında gerçek rakamın 5 milyar dolara yakın olduğunu düşünüyoruz ama özellikle plastik cerrahi ve saç ekimi gibi alanlarda kayıt dışı paranın varlığından bahsedebiliriz. Buradaki amacımız sektördeki dostları kayıt altına alıp ihracatı 5 milyar dolar ve üzerine çıkarmak. Sigorta ve emeklilik hizmetlerinde bir önceki yıla göre yüzde 77 artışla 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2023’te 3 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz.”
Bolat, 2022’de eğitim hizmetlerinde 905 milyon dolar, 2023’te 2 milyar dolar, kişisel, kültür ve eğlence hizmetlerinde 2022’de 527 milyon dolar, 2023’te 1,5 milyar dolar, inşaat 2022’de ise 2023’te 488 milyon dolar ihracat hedefliyor. diğer ticari hizmetler sektöründe geçen yıl 3.5 milyar dolar olan ihracatlarını 2023 için 4 milyar dolar olarak belirlediklerini belirtti.
“Dış ticaret açığının 50 milyar dolar ile kapatılmasında önemli rol oynadık”
Hizmet sektörlerinin en değerli özelliğinin Türkiye’ye getirilen dövizin yurt içinde kalması olduğunu belirten Ahmet Bolat, “Hizmet sektörleri tüm dünyada olduğu gibi bizde de ihracat fazlası veren bir sektör. Bakın 2022 yılına 50 milyar dolar ülkemizde kaldı. 50 milyar dolar ile dış ticaret açığın kapanmasında önemli rol oynadık.” söz konusu.
THY olarak Türkiye’ye gelen turist segmentasyonunu değiştirmek için çalıştıklarını belirten Bolat, en çok takviye aldıkları bölümün kültür-eğlence hizmetleri olduğunu söyledi. Bolat, Türkiye’ye gelen turistlerin ülkenin gerçek olanaklarından daha fazla yararlanmak için seyahat ettiğini belirtti.
“Artık bizim diziler oynarken Barcelona maçı izlenme listesinde 2. ve 3. sıralara düşüyor”
HİB Yönetim Kurulu Başkanı, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Bolat, “Turistlerin bundan sonra ülkemize yapacağı seyahatler için yatırım yapıyoruz. Havayolu şirketleri yolcu bulmakta sıkıntı çekmiyor ama biz yolcuların İstanbul’da uçak değiştirmesini istiyoruz. İstanbul’dan Phuket’e veya başka bir destinasyona.Gitse bile bir dahaki sefere İstanbul’a gelmesini istiyoruz, bunun için çalışıyoruz.2022’de ABD’den 1 milyon turist geldi, bu yıl 2 milyon turist hedefimiz var. Bu nedenle ABD’de 3 düzenleme yaptık, hizmetlerimizin katkısını artırmak için çalışıyoruz” dedi. ifadeleri kullandı.
Yurt dışında Türk dizilerinin yaygınlaşmasına işaret eden Bolat, Türkiye ile ilgili kavramların yaygınlaşmasının artması nedeniyle bazı ülkelerde “anne” ve “Türk dizileri” gibi kelimelerin tanınır hale geldiğini ve kullanıldığını söyledi. Bolat, “Artık bizim diziler oynarken Barcelona maçı seyircide ikinci, üçüncü sıralara düşüyor” dedi. söz konusu.
“Depremin yaralarını sarmak için tüm sektörlerimiz orada yerini aldı”
Türkiye’de Kahramanmaraş’ta yaşanan depremleri hatırlatan Bolat, Birlik çatısı altındaki tüm şubelerin depremin yaralarını sarmak için burada yer aldığını, ellerinden geleni yaptıklarını, devletin ve milletin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. oradaki yaraları iyileştirmede.
İleride ölçek verecekleri bölümlerden birinin de gastronomi olacağını vurgulayan Bolat, Michelin yıldızlı restoran sayısını artıracaklarını ve servis bölümündeki çalışmaların hızla devam edeceğini kaydetti.
“Nakliyeciler olarak depremin etkisini neredeyse hiç görmedik”
HİB Yönetim Kurulu Başkanı ve THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Bolat ile Yönetim Kurulu üyeleri de toplantı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Depremlerin yolcu sayısını nasıl etkilediğine ilişkin bir soru üzerine Bolat, depremden sonra küçük bir düşüş gördüklerini ancak bunun kısa sürdüğünü ve ondan sonraki rakamların uygun göründüğünü söyledi.
Bolat, “İlk açıkladığımız çeyreklik verilere baktığımızda geçen yıla göre yüzde 17 kapasite artışı yaptık. Pegasus da öyle… Artan bu kapasitelerin 3 ayda dolduğunu görüyoruz. O açıdan biz, nakliyeciler olarak, depremin etkisini neredeyse hiç görmedik.” söz konusu.
Yabancı basının özellikle depremden bahsederken depremin hemen akabinde Suriye ile Türkiye’yi bütünleştirdiklerini ifade ettiklerini belirten Bolat, “İstanbul depreminden bahsederken sürekli Bağcılar ve Güngören’deki inşaatları gösterdiler. Özellikle Asya bu konuda çok hassas. Kendi sağlıklarına çok önem veriyorlar. Burada rakamlar azaldı. “Depremden sonraki aylarda otellerimizde rakamlar düştü ama artık toparlanma başladı. Bakanımızın (Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy) koyduğu 60 milyon turist hedefinin gerçekleşeceğini öngörüyoruz.” dedi.